Rangos elismerést kaptak a megye ifjú makettezői

Európa legrangosabb makettversenyén szereztek arany és ezüst fokozatot dobozi gyerekek nemrégiben Mosonmagyaróváron. A világ minden tájáról érkeztek résztvevők a kisalföldi versenyre, többek közt Ausztráliából, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból is.

DOBOZ Arany és ezüst fokozatot kapott két helyi iskolás nemrégiben egy nemzetközi makettversenyen Mosonmagyaróváron. A 9 éves Czegle Lukács Áron egy 1:100 méretarányú "Tigris" tankkal kapott arany-, míg testvére a 12 éves Czegle Zsolt Bendegúz egy 1:72 méretarányú F4F-4 "Wildcat" repülőgép makettel nyert ezüst fokozatot.

Mint a fiúk édesapjától, Czegle Zsolttól megtudtuk, a Mosonshow a kontinens egyik legrangosabb makettversenye, amit idén már 22. alkalommal rendeztek meg Mosonmagyaróváron. Az eseményen közel két és félezer versenymunka volt kiállítva négy korosztályban, nagyságrendileg hetven kategóriában, a gyerekeknek ítélt elismerésnél pedig az építés, a festés, és a kész munka összhatását vették figyelembe a bírálók, és mindenki a saját maga által összeépített, lefestet makettjével nevezett a versenyen. A megmérettetésen negyven ország makettezői képviseltették magukat Európa valamennyi országából, de érkeztek versenyzők Ausztráliából, Argentínából, Koreából és az Egyesült Államokból is.

– A gyerekekkel egészen kicsi koruk óta járunk makettkiállításokra és versenyekre, eleinte csak nézőként, később versenyzőként. A fiúk közel három éve vesznek részt rendszeresen hazai és külföldi makettversenyeken, és mivel én magam is gyermekkorom óta, – kisebb nagyobb kihagyásokkal nagyságrendileg harminc éve – makettezek, ezért aztán a gyerekek mondhatni ebben a világban nőttek fel – árulta el az édesapa.

Elmondása szerint amikor nem versenyeznek, akkor otthon vagy a békéscsabai makettklubban találkoznak egymással a környék makettezői. A klubban minden szerdán fél hattól vannak foglalkozások, ilyenkor kötetlen beszélgetésekre kerül sor, de különböző kiselőadásokat is tartanak. A klubtársak pedig sokszor beviszik az éppen otthon készülő félkész munkáikat, hogy megmutassák azokat a többieknek. A gyerekek mellett ugyanis az idősebb korosztály is makettezik, sőt a versenyen is díjazták őket. Ifjúsági kategóriában Nagy Barnabás ezüst-, a felnőtteknél Kocziha Attila „Mester replülő” míg Czegle Zsolt „Mester Paper-Panzer" kategóriában kapott arany fokozatot.

– Negyed évszázada alapítottuk a klubot az akkori FEK-ben KIT Makett Klub néven. Miután a klubvezetőnk három évvel ezelőtt lemondott, a klub nevét Körös Makett Klubra változtattuk. Közel öt éve a Csabagyöngye Kulturális Központban találkozunk egymással, ahová nemcsak Békéscsabáról, hanem az egész megyéből érkeznek klubtagok – jegyezte meg Czegle Zsolt.

Elmondása szerint legközelebb június 1-jén versenyeznek Jászberényben, majd a következő ilyen esemény június 16-án Romániában lesz. Szeptember 14-én és 15-én pedig ők rendezik a 25. Nemzetközi Makettkiállítást és Versenyt a megyeszékhelyen.

 

Busi Ottó