A költészet napján

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta, azaz 60 esztendeje József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból szavalóversenyt hirdettünk felsős tanulóink számára.

A versenynek a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont. Örömmel fogadtuk el a meghívást, hiszen a versek ide hazajárnak.

A költemények – akárcsak az őket tolmácsoló diákok – sokszínűek voltak: hallottunk klasszikus és kortárs verset; játékosat és elgondolkodtatót egyaránt.

A zsűri – Debreceni Hajnalka tanítónő, Kovács Anett kulturális munkatárs és Ráfi Hajnalka, a Dobozi Gondozási Központ munkatársa – két kategóriában hirdetett eredményt:

5-6. osztályos korcsoportban

I. Bakos Bianka 6. b

II. Mészáros Angelika 5. a

III. Szabó Enikő 6. b

Különdíjas Jantyik Jázmin 5. a

7-8. osztályos korcsoportban

I. Kozák Rebeka 8. a

II. Nagy István Kende 7. a

III. Szűcs Gergő 8. a

Különdíjas: Megyeri Anna Dóra 8. a

A zsűri elnöke, Debreceni Hajnalka tanítónő Kányádi Sándor szavaival zárta az értékelést: "Az igazi vers olyan, mint a jó lábbeli, melyet fiatalon s idősen is lehet taposni."

„Mindenkinek más egy cipő is, ha hordja. A vers is ilyen: magadévá teszed, értesz belőle és több leszel általa.” – tette hozzá.

Verset olvasni és hallgatni különös lelkiállapot: megtaníthat minket önmagunk vagy mások megértésére, segít megérteni, mit is érzünk pontosan. Sok szép érzést, hangulatot, gondolatot kaptunk!

Nagyon köszönjük a zsűri, a résztvevő diákok és a felkészítő pedagógusok munkáját!

Futakiné Debreczeni Ilona