„Menj, küzdj az álmodért!”

A ballagás mindenki életében igen fontos mérföldkő: egy korszak végét jelzi. Jelentőségét mindenki érzi: ballagók, szüleik, tanáraik, iskolatársaik egyaránt. És bár a ballagók mindegyike más-más személyiség, az ünnepségen mindannyian meghatottan, várakozással telve ballagtak végig a tantermeken, és mosolyogva fogadták a hozzájuk intézett szavakat.

Zsigmond Károly, a Dobozi Általános Iskola igazgatója a következő sorokkal búcsúzott: „Ez a nap elsősorban rólatok szól. Eltelt 8 év az életetekből és látjuk, tapasztaljuk, hogy nem nyomtalanul. Igaz különböző mértékben, de mindenkinek megtelt a tarisznyája tudással, élményekkel, barátokkal. Ezeket most jól raktározd el, és ha szükséged lesz rájuk, bátran vedd elő. Az itt megszerzett tudás jó alap a folytatáshoz. Ahogy évtizedek óta tapasztaljuk, a Dobozi Általános Iskolából elballagó diákjaink jól helytállnak a középiskolákban, főiskolákon, egyetemeken egyaránt. Szívesen emlékeznek vissza az itteni történésekre, élményekre. Tedd te is ezt, ha esetleg rossz napod van, de akkor is, ha vidám társaságban nosztalgiázol. Végül a tarisznya harmadik tartalmáról: a barátságról.

Jellemzően a gyerekkori barátságok egy életre szólnak. Bár a jelen rohanó világa, a nagy távolságok, az érdektelenség gátló tényezői a baráti kapcsolatoknak.

Mégis egy jó tanács: ne feledd el az osztálytársaidat, akikkel 8 éven keresztül egy közösséget alkottál jóban, rosszban. Nem tudhatod, mit hoz a jövő, hajós nyelven fogalmazva: melyik kikötőben és milyen szerepben találkoztok újra.

És most vissza a jelenbe: Öröm számunkra és büszkék vagyunk arra, hogy mindannyian sikeres felvételt nyertetek, valamely középfokú intézménybe. Vannak köztetek olyan tanulók is, akikre különösen büszkék vagyunk! A Dobozi Iskoláért Egyesület emlékplakettet és könyvutalványt adományoz annak a végzős diákunknak, aki a nyolc év alatt végig kitűnő eredményt ért el: Bakos Marcell és Szabó Lajos 8. a osztályos tanulónak.

Könyvutalványban részesülnek azok a tanulók, akik kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el a nyolc év alatt: Gergely Gréta, Klapka Cintia és Sztojka Miranda 8. a osztályos tanuló.”

Igazgató úr elmondta, hogy tanulóink készen állnak a folytatásra! Kedves Ballagók! Menjetek, váltsátok valóra álmaitokat! Ha segítségre vagy beszélgetésre van szükségetek, térjetek be hozzánk! Szabó T. Anna Útravaló című versének részletével indítunk útnak titeket.  

 

„Bátorság. Indulj. Meg ne torpanj.

Ne kérdezd, hogy a célod hol van.

Köss könnyű kendőt, köss sarut.

Ki tudja, meddig visz az út.

 

Ha minden lépés élvezet,

tán mindegy is, hová vezet.

Csak lélegezz, csak lépj. És ennyi.

Szívdobogásra menni, menni.”