Szivárvány- híd óvoda- iskola átmenetet segítő program

Iskolánkban már kb. 7 éve úgy kezdjük a tanévet az elsőseinkkel, hogy mindent próbálunk megtenni azért, hogy az óvoda és iskola közötti átmenetet minél zökkenő mentesebbé tegyük számukra.


További képek a Galériában

Az átmenetet segítő programunk célja:

- a zökkenőmentes iskolakezdés, a kudarcok megelőzése

- a képességek feltérképezése

- az iskola életének, épületének, az ott dolgozó felnőttek munkájának megismertetése a gyerekekkel

- a tanulók szükségleteire figyelő szokásrend kialakítása

- a biztonságot nyújtó személyhez való kötődés kialakulásának elősegítése

- a beilleszkedés segítése

- differenciálás

- segítségnyújtás a lemaradások kompenzálásához

- tehetséggyanús gyerekek felismerése

Be kell vallani, hogy egy tanító életében a legnehezebb időszak az első osztályosokkal az első hónap. Nagyon elfáradunk, mert sokfelé kell megosztani a figyelmünket, de ebből a tanítványaink semmit nem vehetnek észre. Ők hatalmas lelkesedéssel várják, hogy végre iskolások lehessenek. Éppen ezért fontos, hogy az óvodából jövő gyerekek se fizikailag, se lelkileg ne érezzék megterhelőnek az iskolakezdést.

Ezért az első héten még jelen lehettek az óvó nénik, a szülőket is meghívtuk a hét végén egy foglalkozásra.

Az első heti programunkat úgy állítottuk össze, minden nap más- más tevékenységre helyeztünk hangsúlyt és a nap nagy részében még nem voltak külön az a és a b osztályosok.

Hétfőn az évnyitó után „szülői értekezletet” tartottunk, rendhagyó néptánc órán vehettünk részt.

Kedden miután a szülőkkel elpakoltuk, beszedtük a tanulók felszereléseit, mesét hallgattunk, ismerkedtünk. A viselkedési szabályokról, barátságról beszélgettünk. Az óvó nénik segítségével átismételtük az óvodában tanult dalokat, mondókákat.

Szerdán a mesék birodalmában kalandoztunk. Báboztunk Hófehérkével és a hét törpével.

Csütörtökön a számok országába utaztunk.

Pénteken a művészetekkel foglalkoztunk, festettünk, rajzoltunk, művészkedtünk.

Minden délután közös játékkal, diafilmek vetítésével ligetben töltött vidám játékkal zártuk a napot. Sok fényképet készítettünk, melyek mind arról tanúskodnak, hogy vidáman, felszabadultan teltek az első napok az iskolában.  (A későbbiekben ezeket az iskola honlapján meg lehet tekinteni)

Persze azóta már ismerkedtünk a számokkal, betűelemekkel, melyek gyakorlása során rájöttek a kis elsősök, hogy nem minden olyan vidám itt az iskolában. A fecskevonal a kettes számjegy bizony a napokban néhány kis tanítványomnál könnyeket is előhozott…Ez nem meglepő, hiszen annak az apró kezecskének abba a pici négyzetrácsba és a vonalak közé odavarázsolni ezeket a vonalakat nem kis teljesítmény! Sok munka és kitartás meg fogja hozni a gyümölcsét. Minden elsős meg fog tanulni szépen évvégére írni, olvasni, számolni.