Kis Teleki-virág vetélkedő

A CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárával és a Teleki-Szováta Alapítvánnyal közösen 2019-ben nyolcadik alkalommal hirdette meg általános iskolák számára az Erdély kultúrtörténetével és természeti értékeivel kapcsolatos vetélkedősorozatát. A verseny célja, hogy a résztvevők Erdélyhez és a Kárpát-medencéhez fűződő ismereteiket elmélyíthessék, illetve az Erdélyben és az anyaországban élő diákok között rendszeres kapcsolat alakuljon ki. A két fordulós vetélkedősorozaton kétfős csapatok indulhattak.

A Dobozi Általános Iskolából Balog Boglárka és Czegle Zsolt Bendegúz 7.a osztályos tanulók jelentkeztek a megmérettetésre. Az első fordulóban a csapatoknak egy 8 oldalas, képekkel illusztrált dolgozatot kellett készíteniük a nyolc választható témakörök egyikéből.  Ők az Erdélyben jártam – program és túraajánló saját élmények alapján témát választották. Az első forduló akadályait leküzdve örömmel értesültünk, hogy tovább jutottunk!

A második fordulót Szegeden, a Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástárban rendezték meg, ahol a csapatok bemutatták dolgozataikat, valamint részt vettek egy igen komoly természetismereti tudást igénylő vetélkedőn. A dolgozatunk bemutatása elnyerte a zsűri tetszését, sok elismerő, méltató szót kaptunk. Ezek után kezdetét vette a sokrétű és színes vetélkedés, ahol többek között a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, a szintén szegedi Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola, valamint kecskeméti, makói, bácsalmási iskolák diákjaival mérhettük össze tudásunkat. A hosszú és fárasztó, de élményekkel teli nap végén boldogan vettük át oklevelünket és értesültünk, hogy a középmezőnyben végeztünk.

„Nagyon büszke vagyok tanítványaimra, hiszen egy színvonalas dolgozattal kerültek be a második fordulóba. Örömmel és meghatottsággal hallgattam a zsűritagok dicsérő szavait.  Úgy gondolom, hogy jól teljesítettünk és helyt álltunk a méltán neves iskolák diákjai között.” – mondta Balogh Lászlóné felkészítő pedagógus.

Köszönjük Doboz Nagyközség Önkormányzatának az utazáshoz nyújtott segítséget!