ÜNNEP A HÉTKÖZNAPOKBAN

A vers ünnep a hétköznapokban, képzeletbeli utazás szavak szárnyán vagy a csönd fedélzetén.” Cseh Katalin ezen gondolataival nyitotta meg Kovács Ildikó a Dobozi Általános Iskola felső tagozatának szavalóversenyét, melynek a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár adott otthont május 3-án.

A zsűri tagjai – Bálint Beáta, Baracsi Katalin, Kovács Ildikó a Dobozi Általános Iskola pedagógusai és a Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár képviseletében Óréné Szabó Erzsébet – az értékelés során figyelembe vették, hogy az egyéniségnek megfelelő verset választottak-e a résztvevők, az előadók hogyan tolmácsolják a művet és mennyire biztos a szövegtudás.

Huszonegy tanuló két korcsoportban mérte össze tudását és bizonyította a versek, a költészet iránti szeretetét, elkötelezettségét. Hallottunk verset József Attilától, Karinthy Frigyestől, Romhányi Józseftől, de a klasszikusok mellett új nevek is feltűntek, bizonyítva, hogy a költészet él.

Nem kérdés, hogy mennyit nyer az, aki szavalóversenyre készül. Számtalan verset elolvas a versenyző, miközben a „saját versét” keresi, a hangulatának megfelelőt, azt ami leginkább kifejezi érzéseit, ami megérinti, ami tetszik neki. A versek között keresgélve látóköre bővül, memóriája fejlődik, és akkor még nem is beszéltünk az esztétikai élményről! Cseh Katalin szerint: „A vers ajándék, melyet meg kell tanulnunk elfogadni és befogadni.” Miért vonnánk meg magunktól ezt az ajándékot? Adományként éltük meg a szavalatokat.

Az értékelés során Kovács Ildikó elmondta: „Több lehengerlő szavalatot hallottunk, amelyek bárhol megállnák a helyüket. Sokszor elérzékenyültünk. küszködtünk a könnyeinkkel. Egymást hallgatva ti is biztosan hallottátok a különbséget, éreztétek, mi a mérce, hova lehet még fejlődni.”

A megható pillanatok után az alábbi eredmény született:

Az 5-6. osztályosok korcsoportjában:

I. Furák Szilvia 6.a

II. Orodán Anita 6.a

III. Szűcs Károly Krisztián6. a

különdíjat:

Szigeti Boglárka 6.a osztályos tanuló kapott. 

A 7-8. osztályosok korcsoportjában:

I. Ökrös Krisztina 8. b

II. Hidvégi Bence 7. b

III. Békési Petra 7. a

különdíjat:

Lakatos Bernadett Anna 8. b

és Molnár Nóra 8. a

osztályos tanuló kapott.