Átadták a Ne égess! pályázat díjait

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett rajz- és irodalmi pályázatra csaknem ezer alkotás érkezett az ország minden pontjáról. Iskolánk két alkotással nevezett: Dalmadi Rebeka 6.a osztályos tanuló mesében jelenítette meg a tűzoltók nélkülözhetetlenségét, Kovács Petra 6. a osztályos tanuló pedig egy elbeszélésben ábrázolta a tűzoltók sokoldalú, áldozatos munkáját.

A 13. NE égess! pályázat ünnepélyes díjátadóját február 28-án rendezték Budapesten, a Tűzoltó Múzeumban.

Az alsó és felső tagozatos diákok számára két korcsoportban meghirdetett versenynek most különleges aktualitást adott egy fontos jubileum: 2020-ban 150 éves fennállását ünnepli a magyar tűzoltóság. A pályázat mottója is ehhez kapcsolódott: „Múlt, jelen, jövő a tűzoltásban.” A cél az volt, hogy a pályázók, szabadon engedve a fantáziájukat, a lehető legegyedibb módon mutassák meg képességeiket, ügyességüket, ábrázolják elképzeléseiket, gondolataikat a tűzoltás történelméről, jövőjéről.

A résztvevőket dr. Berki Imre múzeumigazgató köszöntötte. Szász György Munkácsy-díjas szobrászművész, a rajzkategória zsűrijének elnöke kiemelte, hogy ebben az évben azokat az alkotásokat díjazták, amelyekben megvolt az a plusz, amely megkülönbözteti a rajzot a műalkotástól. Ami a dolgok mögé láttat, ami elgondolkodtat.

Kovács Titusz, a Két Zsiráf ifjúsági lap főszerkesztője a zsűri nevében is megköszönte az alkotásokat, hiszen ahogy fogalmazott, a mai világban igazán kiemelkedő, hogy a gyerekek leülnek a klaviatúra elé és ilyen kifejező módon mutatják meg gondolataikat. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a jövőben is engedjék be a mindennapjaikba a művészetet, legyen az rajz, tánc vagy irodalom, mert így boldogabb lesz az életük. Nagy örömünkre szolgál, hogy Kovács Petra fogalmazása 3. helyen végzett az  irodalmi kategóriában.

A program zárásaként a gyerekek játékos tárlatvezetésén vettek részt, ahol a legügyesebbek újabb nyereményekkel gazdagodhattak. A kiemelkedő alkotásokból kiállítás nyílt a múzeum nagytermében, amelyet március végéig tekinthetnek meg az érdeklődők.